Lovgivningen indeholder regler, der bestemmer, hvem der arver, når en person afgår ved døden. Der er også regler om, hvordan arven fordeles mellem arvingerne og en lang række andre bestemmelser om f. eks. uskiftet bo, muligheder for at arven kan gøres til særeje for arvingerne, succession, båndlæggelse og om gennemførelse af skiftet.
Det kræver indsigt i disse regler for at kunne behandle et dødsbo - og behandle det på den mest fordelagtige måde økonomisk set, og så der opstår så få uenigheder mellem arvingerne som muligt.
Man kan selv påvirke situationen på visse punkter ved at lave et testamente. Det kan være særlig vigtigt, hvis man ikke er gift eller har børn. Har man hverken ægtefælle eller børn, er det ens forældre, der arver, og er de også væk, kan det være søskende, nevøer/niecer, bedsteforældre, onkler, tanter, fætre, kusiner, eller eventuelt Staten, hvis der ikke er arveberettigede slægtninge.
Hvis der er tale om et ugift samlevende par med børn, skal man være opmærksom på, at det ikke er samleveren, men børnene, der arver. Hvis børnene er under 18 år gamle, skal deres arv normalt udbetales i kontanter og sættes ind på en særlig konto, hvor pengene skal stå indtil børnene bliver myndige. Typisk ville det have været mere fordelagtigt, hvis samleveren kunne arve, så familien har bedre mulighed for at beholde den hidtidige bolig.
Loven kan naturligvis ikke tage hensyn til, at vi alle er forskellige individer med vidt forskellige personlige og økonomiske vilkår, og arveloven er således en lov af den slags, som giver gennemsnitligt acceptable resultater om fordelingen af arven ved dødsfald.
Ved et testamente kan der tages individuelle hensyn, så man selv i høj grad kan bestemme, hvad der skal ske efter ens død, og man kan f. eks. bestemme at samleveren skal arve i hvert fald en del af arven.
Bor man sammen i ægteskab eller andet samlivsforhold, men har man endnu ikke nået at samle en formue sammen, kan man også overveje at tegne en livsforsikring til fordel for sin partner, så denne ikke risikerer at skulle få økonomiske problemer oven i den traumatiske situation, det er, pludseligt at stå alene.
GRATIS RÅDGIVNING
Hvis et ungt par kontakter mig fordi de køber ejerbolig sammen, tilbyder jeg altid en gratis rådgivning af ca. 1 times varighed, hvor vi taler nærmere om arv og testamente, samlivskontrakt, evt. ægtepagt og om livsforsikring. Ønsker parret herefter at få lavet nogle af de dokumenter, som vil har talt om, kan jeg lave disse (bortset fra livsforsikringen, som naturligvis skal laves af et forsikringsselskab) og de må i så fald naturligvis betale, hvad det koster. Ønsker de ikke andet end den gratis rådgivning er det også helt fint for mig.