Skip to main content

STRAFFESAGER

Regel nr. 1: hold din mund...

...indtil du ved, hvad politiet har af materiale imod dig, og allerhelst indtil din advokat har gennemgået materialet, og I sammen har vurderet, om det er en god idé at udtale sig eller ej!

Det eneste, du har pligt til at oplyse til politiet, er dit navn, din adresse og fødselsdato (men ikke cpr. nr.).

Regel nr. 2: hold din mund ...

... fordi det er politiet, der skal bevise at du er skyldig, og ikke dig, der skal bevise din uskyld! Du har ret til at tie stille, og din stilhed kan ikke tages som udtryk for, at du har noget at skjule.

Regel nr. 3: hold din mund...

... også selv om politiet siger til dig, at hvis du er uskyldig, kan du jo roligt udtale dig. Det ER sket, at en uskyldig er blevet dømt, og det særligt, hvis der er afgivet forklaring hos politiet uden at en advokat var til stede.

Det kan naturligvis spare dig for tid og ærgrelse, hvis du nu har en ekstra god pointe, som – hvis du deler den med politiet – kunne få dem til at indse din uskyld, og du derfor slipper for at have deres fokus på dig.

Hvis du er uskyldig, kan det jo også være rart at hjælpe politiet i den rigtige retning, så de ikke spilder deres tid på en uskyldig. MEN risikoen for at du alligevel forbliver i deres søgelys er stor, og det vigtigste er, at du ikke bliver dømt, eller – hvis du skulle blive dømt – at du ikke får en større straf end højest nødvendigt.

Straffesager

Anholdelse – varetægtsfængsling

Hvis politiet med rimelig grund mistænker dig for en kriminel handling, kan de anholde dig. Hvis de vil tilbageholde dig mere end 24 timer, skal en dommer godkende det. Dommeren kan opretholde anholdelsen i op til 3 døgn, men for at tilbageholde dig yderligere, kræver det varetægtsfængsling.

Krav på at få en advokat

Politiet skal gøre dig opmærksom på, at du har ret til en advokat. Da tilstedeværelsen af en advokat naturligvis ofte vanskeliggør politiets arbejde, sker det, at en betjent siger, at en advokat er dyr, og ”hvad skal man med en advokat, hvis man alligevel er uskyldig”, og det får nogle til at fravælge advokat. Et sådant råd er meget dårligt, fordi advokatens mulighed for at påvirke din sag er størst, hvis han er med fra starten, og fordi du KAN blive dømt selv om du er uskyldig.

Økonomi

... og hvis du bliver frifundet, er det ikke dig, der betaler, men staten.

Alt det andet ...

... taler vi om, hvis du skulle komme i en situation, hvor du har brug for en strafferetsadvokat, og du er altid velkommen til en kort samtale, uden at det koster noget, så du ved, hvad du går ind til.

Advokat Hans Mogensen er medlem af Landsforeningen af Forsvarsadvokater og har mange års erfaring i straffesager.